Ανακοινώσεις παρατάξεων για τις εκλογές της ΕΕΤΕΜ 2 και 3 Απριλίου 2017


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στο χώρο ώθησε μια ομάδα συναδέλφων ελευθέρων επαγγελματιών να συγκροτήσουμε συνδυασμό και να καταθέσουμε την υποψηφιότητά μας για τις ερχόμενες εκλογές της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. που θα γίνουν στις 2 και 3 Απριλίου 2017.

Η άποψή μας είναι ότι η σημερινή διοίκηση της ΕΕΤΕΜ δεν αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα των προβλημάτων μας και δεν μπόρεσε να δώσει λύσεις.

Ποιά όμως είναι η κατάσταση που βιώνει ο χώρος τα τελευταία χρόνια.

Το θέμα που απασχολεί όλους τους συναδέλφους μας και ιδιαίτερα το χώρο των ελευθέρων επαγγελματιών είναι ο καθορισμός των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων.

Μετά την έκδοση της 678/2005 απόφασης του Σ.Τ.Ε. για την ακύρωση της παρ. 2 του άρθρου 1 του Π.Δ. 318/1994 και βλέποντας το σκεπτικό της απόφασης μπορούσε εύκολα να καταλάβει κάποιος ότι το παραπάνω διάταγμα δεν παρήγαγε πλέον επαγγελματικά δικαιώματα. Δυστυχώς για εμάς και αυτό φαίνεται και από μετέπειτα αποφάσεις του, την 4917/2012 και την 267/2016 το ΣΤΕ θεωρεί ότι τα ΤΕΙ υπάγονται στην Ανώτερη Εκπαίδευση όπως περιγράφεται στο άρθρο 16 του Συντάγματος και ότι για να μπορέσουν να ασκήσουν το επάγγελμα του έχουν σπουδάσει θα πρέπει να προσδιορίζεται αυτό που θα κάνουν και δεν μπορούν και καλύπτονται από το γενικό τίτλο Μηχανικός όπως ορίζεται στην παρ. 1 του Π.Δ. 318/1994 που ισχύει.

Παρά τις συνεχείς προτάσεις που κάναμε μετά το 2006 στην Κεντρική Διοίκηση της ΕΕΤΕΜ να ζητήσει είτε τροποποίηση είτε αντικατάσταση του Π.Δ. 318/94 αυτή είχε την άποψη ότι το Π.Δ. 318 ισχύει μας δίνει επαγγελματικά δικαιώματα και ότι δεν θα έπρεπε να βάζουμε τέτοια θέματα.

Η πολιτεία αντιλαμβανόμενη το πρόβλημα προώθησε για υπογραφή το γνωστό Προεδρικό Διάταγμα Πανάρετου το οποίο όμως δεν μπορούσε να προχωρήσει έτσι όπως μιλούσε για διευρυμένο ΤΕΕ και για διάφορα άλλα θέματα που είχε, πέρα και από τις επιφυλάξεις που είχαμε και εμείς και για αυτό το λόγο δεν υπήρξε θετική γνωμοδότηση από το ΣΤΕ για την έκδοσή του, με την αλλαγή δε της κυβέρνησης δεν ασχολήθηκε ξανά κανένας .

Όσοι δουλεύαμε σαν ελεύθεροι επαγγελματίες ξέραμε ότι αυτό που εφαρμοζόταν στις περισσότερες Πολεοδομίες της χώρας ήταν το Β.Δ. 769/72 για τους Πολιτικούς και τα αντίστοιχα Β.Δ. Για τους Μηχανολόγους και Ηλεκτρολόγους. Ακόμα και σε πολεοδομίες που εφαρμοζόταν το Π.Δ. 318/1994 ήταν φανερό ότι δεν μπορούσε να στηριχτεί αν προέκυπτε ζήτημα νομιμότητας.

Μπαίνοντας στα χρόνια της κρίσης ουσιαστικά μετά το 2010 ο σύλλογος των Αγρονόμων Τοπογράφων βλέποντας την πίτα να μειώνεται και προσπαθώντας να ξεκαθαρίσουν θέματα ειδικοτήτων μέσα στο ΤΕΕ κατάφεραν και πήραν έγγραφο από την επιτροπή επαγγελματικών θεμάτων για το ποιοί έχουν δικαίωμα υπογραφής εξαρτημένων Τοπογραφικών Διαγραμμάτων έγγραφο που δεν είχε καμία νομική ισχύ αλλά που δυστυχώς για εμάς βρέθηκαν πρόθυμα μέλη του ΤΕΕ δημόσιοι υπάλληλοι που αμείβονται από το ελληνικό κράτος για να του παρέχουν υπηρεσίες μηχανικού και όχι να εκτελούν εντολές του ΤΕΕ που στερούνται νομιμότητας και αρνιόταν την υπογραφή τοπογραφικών διαγραμμάτων σε συναδέλφους μας. Μια τέτοια διένεξη συναδέλφων και Πολεοδομίας οδήγησε στις δυο γνωστές αποφάσεις του ΣΤΕ (4917/2012 και 267/2016) και οι οποίες δίνουν έρισμα σε υπαλλήλους των Υ.ΔΟΜ. μετά από προτροπή του ΤΕΕ να μην δέχονται υπογραφές σε Τοπογραφικά Διαγράμματα από συναδέλφους χωρίς οι παραπάνω αποφάσεις να προτρέπουν τις υπηρεσίες σε αυτή την άρνηση. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να είμαστε σίγουροι για το τι άλλο μπορεί να προκύψει σε σχέση με την υπογραφή μας.

Συνάδελφοι, τα επαγγελματικά δικαιώματα με βάση τον ιδρυτικό νόμο των ΤΕΙ θα έπρεπε να έχουν εκδοθεί με την αποφοίτηση των πρώτων σπουδαστών. Έχουμε φτάσει σήμερα τριάντα τέσσερα χρόνια μετά και βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο.

Μετά την έκδοση της 267/2016 απόφασης του ΣΤΕ και βλέποντας ότι ο τρόπος που αντιμετωπιζόταν το θέμα από πλευράς Κεντρική Διοίκησης της ΕΕΤΕΜ δεν ήταν αυτός που θα έπρεπε στο Ν.Τ. Ρεθύμνου πάρθηκε απόφαση να γίνει επίσκεψη στον καθηγητή Διοικητικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών κύριο Πάνο Λαζαράτο προκειμένου να διερευνηθούν τρόποι επίλυσης του θέματος των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων. Η πρότασή του ήταν να γίνει άμεσα προσφυγή στο Τριμελές Συμβούλιο του ΣΤΕ και να εκδοθεί απόφαση που θα εντέλει το κράτος στην έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Η πρόταση μεταφέρθηκε στην Κεντρική Διοίκηση της ΕΕΤΕΜ η οποία αρνήθηκε να τη στηρίξει ισχυριζόμενη ότι έχουν εξαντληθεί όλα τα ένδικα μέσα και ότι το θέμα είναι πλέον πολιτικό. Η προσφυγή έγινε με οικονομική στήριξη από το Ν.Τ. Ρεθύμνου και τμήμα του Ν.Τ. Χανίων παρόλο τον πόλεμο που έγινε από την πλευρά πλειοψηφίας της ΚΔΕ ,δόθηκε δε και γνωμοδότηση από τον κύριο Λαζαράτο ότι μπορούμε να υπογράφουμε μέχρι την οριστική έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων ενώ εκδόθηκε από το τριμελές συμβούλιο του ΣΤΕ η 17/2016 απόφαση η οποία εντέλει το ελληνικό κράτος μέχρι τις 13/6/2017 να έχει προχωρήσει στην έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Στην παραπάνω απόφαση οφείλεται η κινητικότητα που υπάρχει τελευταία από πλευράς υπουργείου παιδείας στο θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων έχοντας ζητήσει από τα ΤΕΙ να δώσουν προτάσεις επειδή στις 13/6 θα παραστεί και πάλι στο Τριμελές Συμβούλιο του ΣΤΕ και πρέπει να δώσει πιστικές απαντήσεις για το τι έχει κάνει.

Η Κεντρική Διοίκηση της ΕΕΤΕΜ πρόσφατα μετά από πολλές αναβολές έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου για τα επαγγελματικά μας δικαιώματα που έχει συντάξει. Κατατέθηκε στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας κύριο Παντή παρουσία προέδρων Νομαρχιακών Τμημάτων από όλη τη χώρα. Η απάντηση του Γενικού Γραμματέα ήταν περίπου ότι δεν τον ενδιέφερε και ότι αυτός έχει ζητήσει προτάσεις από τα ΤΕΙ και δεν θα στηριχτεί ούτε σε ότι θα του πούμε εμείς ούτε σε ότι θα του πει το ΤΕΕ. Ο Γενικός Γραμματέας δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα και μπορεί να φανταστεί ο κάθε ένας μας τη στάση που θα κρατήσει από εδώ και έπειτα.

Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε και για την 1363/2016 απόφαση του Τριμελούς Πλημ/κείου Καβάλας που αθωώνει υπαλλήλους της Υ.ΔΟΜ. του Δήμου Καβάλας που αρνήθηκαν να παραλάβουν Τοπογραφικό Διάγραμμα συναδέλφου. Αν κρίνουμε από τη δικηγόρο του ενάγοντα επειδή δεν έχουμε άλλη πληροφόρηση η προσφυγή είχε τη στήριξη της Κεντρικής Διοίκησης και δεν καταλαβαίνουμε τη διαφορά της συγκεκριμένης δικαστικής διαδικασίας από αυτήν των συναδέλφων της Βέροιας την οποία όλοι καταδίκασαν και μάλιστα οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι δηλώθηκε σε σύσκεψη προέδρων ότι θα παραπεμφθούν στο πειθαρχικό. Στην απόφαση επίσης μνημονεύεται η απόφαση της εισαγγελίας Χανίων, προσφυγή που επίσης είχε τη στήριξη της Κεντρικής Διοίκησης και χάθηκε, ενώ με έκπληξη είδαμε στην απόφαση ότι κατατέθηκε στο δικαστήριο η γνωμοδότηση Λαζαράτου για την οποία η Κεντρική Διοίκηση κατέβαλε προσπάθειες να μην εκδοθεί προτρέποντας συναδέλφους να μην συμμετέχουν στην προσπάθεια, ενώ όφειλε όχι μόνο να τη στηρίξει αλλά και να έχει την πρωτοβουλία της προσφυγής.

Επίσης η σημερινή διοίκηση δεν ασχολήθηκε ποτέ με κανένα από τα προβλήματα που μας απασχολούν. Δεν ασχολήθηκε με το ασφαλιστικό, δεν ασχολήθηκε με το φορολογικό, δεν ασχολήθηκε όπως έπρεπε με το αντικείμενο των εργασιών των ελευθέρων επαγγελματιών, τον ανταγωνισμό που υπάρχει στο χώρο και την απαξίωση της δουλειάς μας.

Για όλα τα παραπάνω αποφασίσαμε να ήμαστε υποψήφιοι στις ερχόμενες εκλογές της ΕΕΤΕΜ και ζητάμε τη στήριξη των συναδέλφων στην προσπάθεια που κάνουμε να υπάρξει αλλαγή πορείας στην ένωσή μας.

Οι συμμετέχοντες στον συνδυασμό:

  1. ΑΓΓΕΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – Πτυχ. Μηχανικός Δομικών Έργων
  2. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ – Πτυχ. Μηχανικός Έργων Υποδομής
  3. ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ ΗΛΙΑΣ – Πτυχ. Μηχανολόγος Μηχανικός Τ.Ε.
  4. ΜΑΝΙΑΤΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ – Πτυχ. Μηχανικός Δομικών Έργων
  5. ΧΑΡΙΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – Πτυχ. Μηχανικός Δομικών Έργων