Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χθες στο Υ.Π.ΕΝ, από κλιμάκιο της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ για τα Τοπογραφικά και λοιπά θέματα που απασχολούν τους Μηχανικούς Τ.Ε.Ι.


Αθήνα, 17-07-2018

ypen 2018 07 16Σε αιφνιδιαστική παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προχώρησε χτες ο Πρόεδρος και μέλη της Κ.Δ.Ε και Πρόεδροι των Νομαρχιακών Τμημάτων της Ένωσης, Πτυχιούχοι ειδικοτήτων σχετικών με τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο, και ειδικότερα το θέμα διαχείρισης του ηλεκτρονικού συστήματος τοπογραφικών διαγραμμάτων.

Η πρόσφατη Υπουργική Απόφαση, με την οποία ανατίθεται στο Τ.Ε.Ε η πιστοποίηση των Μηχανικών (Διπλωματούχων και Πτυχιούχων, μη μελών του), μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικής υποβολής των τοπογραφικών διαγραμμάτων στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, προκάλεσε την παρέμβαση της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, δεδομένου ότι χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες Μηχανικοί Τ.Ε.Ι, που δραστηριοποιούνται με την σύνταξη τοπογραφικών πανελλαδικά, βρίσκονται σε απόγνωση, αφού το Τ.Ε.Ε τους αποκλείει και δεν τους επιτρέπει να πιστοποιηθούν!

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, από την ημέρα έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης μέχρι και την Παρασκευή (13-07-18), επικαλούνταν φόρτο εργασίας ή απουσία από το Υπουργείο, στις οχλήσεις της Κ.Δ.Ε για συνάντηση, πριν την έναρξη ισχύος της Υ.Α. Το γεγονός αυτό μας οδήγησε στην επιλογή παράστασης διαμαρτυρίας.

Στο κλιμάκιο της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ συμμετείχαν, ο Πρόεδρος της Κ.Δ.Ε, τα μέλη της Κ.Δ.Ε, Ελεύθεροι Επαγγελματίες, Φ. Μπλανάς, Γ. Αγγελογιαννάκης, Σ. Δημητρίου, Π. Στρατάκιας, Π. Μίχας και οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες Πρόεδροι των Νομαρχιακών Τμημάτων της Ένωσης, Π. Χαραλαμπιδόπουλος (Μεσσηνίας), Ε. Κανταρτζής (Θεσσαλονίκης), Ν. Ρουμελιώτης (Αργολίδος), καθώς και οι Κ. Πετρίδης και Γ. Πολυχρόνης, μέλη της Κ.Δ.Ε.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τους αρμόδιους συμβούλους του Υπουργού, η Ένωση ζήτησε, είτε να παρέμβει το Υπουργείο στο διαχειριστή του ηλεκτρονικού συστήματος, προκειμένου να γίνονται αποδεκτοί όλοι οι Μηχανικοί Τ.Ε.Ι, οι οποίοι ασχολούνταν έως τώρα με τη σύνταξη τοπογραφικών διαγραμμάτων, είτε να προχωρήσει στην αναστολή εφαρμογής της Υπουργικής Απόφασης, έως ότου ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία από το Υπουργείο Παιδείας και τα συναρμόδια Υπουργεία της ρύθμισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Μηχανικών Τ.Ε.Ι, αλλά και των Μηχανικών των Πολυτεχνικών Σχολών.

Παράλληλα, στη συνάντηση τέθηκαν εκ νέου και τα θέματα των ενεργειακών επιθεωρητών, του Μητρώου Επιμετρητών καθώς και αυτό των μελετών στατικής επάρκειας για τα αυθαίρετα. Ο αρμόδιος σύμβουλος του Υπουργού δεσμεύτηκε να μεταφέρει τις επισημάνσεις της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. Κατόπιν το κλιμάκιο μετέβη στα γραφεία της Ένωσης, όπου, παρουσία της Νομικής Συμβούλου, εξετάστηκαν όλες οι νομικές πλευρές των ανωτέρω προβλημάτων και οι πιθανές επιπλέον κινήσεις, πέραν της ήδη κατατιθέμενης αίτησης ακύρωσης της Υ.Α του Υ.Π.ΕΝ για τα τοπογραφικά.

Χτες το βράδυ, οι συνάδελφοι Γ. Πλοκαμάκης και Γ. Λιονάκης, Πρόεδρος και μέλος της Δ.Ε του Ν.Τ Χανίων, αντίστοιχα, σε συνεργασία με την Κ.Δ.Ε της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, είχαν συνάντηση με τον Υπουργό κ. Σταθάκη, στο πλαίσιο κοινωνικής εκδήλωσης στα Χανιά, όπου επανέλαβαν τις θέσεις της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ και ζήτησαν την άμεση παρέμβαση και άρση των εμποδίων που θέτει ο διαχειριστής καταχρηστικώς και αναρμοδίως σε βάρος των μηχανικών Τ.Ε.Ι.

Ο Υπουργός δήλωσε ότι ήδη γνωρίζει τα θέματα, αλλά και ότι ενημερώθηκε από τον σύμβουλό του για την παράσταση διαμαρτυρίας του κλιμακίου της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ στην Αθήνα και δεσμεύτηκε ότι εντός των προσεχών ημερών θα πάρει αποφάσεις.
Επισημαίνουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχε ζητηθεί από τα Νομαρχιακά Τμήματα της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ να ενημερώσουν τους τοπικούς Βουλευτές, ώστε αυτοί, με τη σειρά τους, να παρέμβουν στον Υπουργό για το μείζον θέμα που έχει προκύψει. Ως αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών, αρκετοί βουλευτές έκαναν σχετικές παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Χίου, της Ν.Δ, κ.
Ν. Μηταράκης, κάτι που που επιβεβαίωσε ο ίδιος ο κ. Σταθάκης!

Στο ίδιο πλαίσιο, κατατέθηκε σχετική ερώτηση στη Βουλή από τον Βουλευτή Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Β. Κεγκέρογλου.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η τακτική αυτή απέδωσε και είναι πλέον ενήμεροι για τα συγκεκριμένα προβλήματα, τόσο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, όσο και μεγάλος αριθμός Βουλευτών.

Αναμένουμε τις αποφάσεις του Υπουργού – αν, δηλαδή, υιοθετήσει μία εκ των δύο προτάσεων της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, ή θα αφήσει την κατάσταση ως έχει, οδηγώντας χιλιάδες συναδέλφους στο κλείσιμο των γραφείων τους.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.