Στόχος της κυβέρνησης η επαγγελματική «εξόντωση» των Μηχανικών Τ.Ε.Ι


Ηλεκτρονικό σύστημα οικοδομικών αδειών – η νέα απόπειρα

anakoinosi«Διέρρευσε» στη δημοσιότητα το κείμενο της υπό έκδοσης Υπουργικής Απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφορικά με το ηλεκτρονικό σύστημα οικοδομικών αδειών, με την ονομασία «e-Άδειες», το οποίο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή στις 15 Σεπτεμβρίου 2018 και σε υποχρεωτική χρήση από 15 Οκτωβρίου 2018.

Με δεδομένο ότι δεν έχουμε κανέναν λόγο να αμφισβητήσουμε το περιεχόμενο του εν λόγω κειμένου, δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι στόχος της κυβέρνησης, και δια του Υπουργού Υ.Π.ΕΝ, κ. Γ.Σταθάκη, είναι η επαγγελματική «εξόντωση» των Μηχανικών Τ.Ε.Ι.

Η νέα Υπουργική Απόφαση, έρχεται σε συνέχεια αυτής, με την οποία ανατίθεται στο Τ.Ε.Ε η πιστοποίηση των Μηχανικών (Διπλωματούχων και Πτυχιούχων μη μελών του) μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικής υποβολής των τοπογραφικών διαγραμμάτων στο Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Με την απόφαση για τις «e-Άδειες», δημιουργείται μια νέα πλατφόρμα ηλεκτρονικής υποβολής οικοδομικών αδειών, την οποία και πάλι διαχειρίζεται, με απευθείας ανάθεση, ο συνήθης «ύποπτος», το Τ.Ε.Ε, που, για μία ακόμη φορά, καλείται να πιστοποιήσει όλους τους Μηχανικούς (μέλη του και μη), με αποτέλεσμα να απορρίπτει κατά το δοκούν τους Μηχανικούς Τ.Ε.Ι (όπως έχει, πολλάκις, δείξει η πρότερη εμπειρία).

Φαίνεται, ότι ο κ. Σταθάκης, με την καινούρια Απόφαση, προσπαθεί να «δέσει το γλυκό», καθώς, προφανώς δεν είναι σίγουρος, αν η Υπουργική Απόφαση για την ηλεκτρονική υποβολή τοπογραφικών διαγραμμάτων, θα καταφέρει να οδηγήσει αρκετούς Μηχανικούς Τ.Ε.Ι σε κλείσιμο των γραφείων τους, οπότε, μέσω αυτής της νέας Απόφασης, διασφαλίζει ότι χιλιάδες Μηχανικοί Τ.Ε.Ι θα «εξοντωθούν» επαγγελματικά και οικονομικά, ενώ από την άλλη, διασφαλίζει ότι οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί δεν θα έχουν ανταγωνισμό.

Αυτή η τελευταία ενέργεια αποτελεί ένα ακόμα επεισόδιο στο συντονισμένο έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που καλείται να φέρει εις πέρας το πλάνο που έχει τεθεί σε εφαρμογή, αμέσως μετά την άνοδό της στην εξουσία, πριν την απωλέσει.

Ελπίζαμε πως θα είναι διαφορετικοί από τους προηγούμενους, αλλά με αυτές τις πράξεις, τους κάνουν να φαντάζουν «άγιοι»:

  • Με τον Υπουργό Παιδείας να δίνει master ως «bonus» στα μέλη του Τ.Ε.Ε και να καταργεί «εν μία νυκτί» τα Τ.Ε.Ι, αφήνοντας «στον αέρα» τους Πτυχιούχους τους

  • Με τον Υπουργό Περιβάλλοντος να εκδίδει τη μία Υπουργική Απόφαση μετά την άλλη, προκειμένου να «εξαφανίσει» τους Μηχανικούς Τ.Ε.Ι από τον επαγγελματικό χάρτη και, φυσικά,

  • Με τον Υπουργό Υποδομών (και πρώην Πρόεδρο του Τ.Ε.Ε) να εξακολουθεί να λειτουργεί ως συνδικαλιστικός παράγοντας, έχοντας ως βασική του μέριμνα την ενίσχυση των εσόδων και της θέσης του Φορέα ΤΟΥ, όπως απροκάλυπτα διακήρυττε σε σχετική εκδήλωση της Αντιπροσωπείας του Τ.Ε.Ε.

Εν αναμονή της δημοσίευσης της εν λόγω Απόφασης σε Φ.Ε.Κ, η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ επιφυλάσσεται να προβεί σε κάθε απαραίτητη νόμιμη ενέργεια, προκειμένου να υπερασπιστεί και να διαφυλάξει, κατά το δυνατόν, τα συμφέροντα των μελών της.

Καλούμε τις Διοικήσεις των Νομαρχιακών Τμημάτων, να εντείνουν την άσκηση πίεσης στους Βουλευτές, Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης, διότι, χωρίς περιστροφές, η όλη Κυβερνητική συμπεριφορά είναι κατεξοχήν πολιτικό θέμα. Αν επρόκειτο για θεσμικό, επαγγελματικό ή επιστημονικό ζήτημα, θα είχε διευθετηθεί προ πολλού.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.